Kam se vydat v Krkonoších za regionálními produkty, které nejen dobře chutnají, ale vyzkoušíte si je na vlastní kůži? Tradiční recepty z Krkonošské kuchařky si nyní můžete vyzkoušet i doma. Schoulit se do měkoučké deky a mít vzpomínku na Krkonoše neustále na dotyk nebo originální hodiny ze dřeva na stěně jako suvenýr z Krkonoš? „O to pravé z turistického regionu Krkonoš se s Vámi rádi podělíme“ sděluje koordinátorka regionální značky KRKONOŠE originální produkt® Petra Hartmanová.
Regionální značka Krkonoše originální produkt ocenila koncem dubna 2021 5 regionálních výrobků, 1 zážitek a obnovila certifikát 7 stávajícím držitelům. „Regionální značení je jednou z cest, jak zviditelnit konkrétní region a upozornit na zajímavé produkty, které zde vznikají, a usnadnit návštěvníkům regionu orientaci v nabízených službách“ sděluje Jana Galuščáková z Asociace regionálních značek, která je jedním ze členů Certifikační komise.
Stát se nositelem regionální značky nese jisté konkurenční výhody. Je zárukou kvality, místa původu, šetrnosti výroby k životnímu prostředí a velkého podílu ruční práce. Regionální značka má v Krkonoších dlouholetou tradici a uděluje se výrobkům od roku 2005 a zážitkům od roku 2019.
VÝROBKY z KRKONOŠ
1) Pro mlsné jazýčky, gurmány a gurmety
Rýbrcoulky, jedná se o křehké slané pečivo, které ručně vyrábí šikovné ruce cukrářek z prvorepublikové cukrárny Grand v Janských lázní. Výjimečné vlastnosti slaného pečiva jsou v používání základních surovin z původního krkonošského receptu, bez přídavku chemických látek a barviv. Chutě jsou tvořeny pouze kořením a nikoliv náhražkami. www.grandlada.cz
2) Recepty od hospodyněk z Krkonoš na jednom místě
Autorka Danka Šárková shromáždila recepty od krkonošských hospodyněk, které nazývá kouzelnicemi, jelikož ze základních potravin jako jsou brambory, mouka, zelí, mléko, vejce, houby, jablka apod. dokázaly zasytit celou rodinu včetně čeledínů. Stovku receptů společně s celým týmem osobně vyzkoušela, ochutnala a část z nich najdete v kuchařce s podrobnými návody a fotkami. Zkuste si připravit typické kyselo, hladkou ančku, hubovec nebo upéct rozcuchanou nevěstu. Hodně receptů je vegetariánských, protože maso bylo vzácné. www.dankasarkova.cz
3) Bytové dekorace z betonu, dřeva a kovu
„Nejvíce mě okouzlil surový vzhled industriálního betonu. Tento materiál nabízí při svém zpracování širokou škálu tvarů a velikostí konečného výrobku. Druhým materiálem, na který nedám dopustit je dřevo“, uvedl při certifikaci Martin Plůcha. Kombinace těchto dvou materiálů a vdechnutí moderního designu do podoby výrobků pak dává vzniknout unikátním originálním kouskům, které nenajdete v žádných prodejních řetězcích. www.comewoo.cz
4) Patchwork jako svébytná umělecká technika nebo upcyklace materiálů
Pa t c h w o r k v doslovném překladu znamená záplata a je to technika stará 5000 let. Jeho kořeny sahají až do Persie, k faraónům Egypta, do Řecka i antického Říma. V Americe se stal lidovou technikou. K nám do Evropy dorazil spolu s návratem Křižáků okolo 14 století. Patchworkové přehozy z Krkonoš s venkovskými motivy vyrábí Hana Fišerová z Rudníku.
ŠETRNÝ ZÁŽITEK Z KRKONOŠ
5) SEDMkrát na DOTEK
„Dotkněte se sedmi různými způsoby přírodního a kulturního dědictví Krkonoš, minulosti i současnosti. Ať jste náhodný kolemjdoucí turista či objednaný host, ať jste dospělý nebo dítě, můžete si tady odpočinout, pobavit se i dozvědět něco nového. Najdete zde sedmero příkladů šetrného přístupu k přírodě, horám a lidem – zážitek prostřednictvím questů a stezek“, uvedla Hana Kulichová, Středisko ekologické výchovy SEVER Horní Maršov, o.p.s. www.dotek.eu
Sedmero zážitků je výhradně orientováno na nabídku produktů ekologicky šetrné turistiky respektující místní tradice, přírodu a kulturu, čímž přispívá k zachování původní krajiny a snižování negativních dopadů turismu na území Krkonošského národního parku.
Důraz na etický rozměr: zachovávájí úctu k tradicím předků (dům citlivě propojuje staré funkční prvky s moderními technologiemi), cíleně podporují místní drobné řemeslníky a dodavatele – např. prodejem jejich výrobků a potravin v infocentru, přednostním nákupem surovin od místních farmářů do kuchyně, a propagují a podporují wellfare hospodářských zvířat – např. chov slepic, které získali v rámci akce „Slepice v nouzi“ (výkup z velkochovů).
„Člověčina“: návštěvníkům a hostům se v infocentru a v rámci nabízených programů věnují interpreti/lektoři s VŠ vzděláním, kteří jsou nejen zkušenými a komunikačně zdatnými odborníky, ale také lidmi, které práce baví, vidí v ní smysl a návštěvníky mají rádi. DOTEK je také jedním z mála míst v Krkonoších, kde mohou turisté všech věkových skupin zdarma pobýt i několik hodin, najít kvalitní program, zábavu či oddech (toto velmi oceňují zejména rodiny s malými dětmi).