Dne 30. října 2024 proběhla v Polytechnickém a jazykově komunikačním centru při Základní škole v Lánově pilotní akce "Z farmy do kuchyně", zaměřená na podporu lokální produkce a školních jídelen z Vrchlabska. Akce nabídla dvě hlavní části: v první části zazněla přednáška o zdravé výživě dětí s propagátorkou „skutečného jídla“ Margrit Slimákovou, v druhé se pak účastníci mohli seznámit s místními farmáři a výrobci, kteří prezentovali své produkty.
Zdejší kraj nabízí celou řadu regionálních pochutin. Jen o nich bohužel mnohdy nevíme nebo nemáme snahu se o nich dozvědět více. Český česnek z Podkrkonoší, mléčné produkty od Mejsnarů, káva a ručně vyráběné pralinky a čokoláda od Volkafe z Trutnova, Ja-míky ze Strážného, Babiččiny sirupy či med z Krkonoš nabízejí místní firmy a drobní živnostníci, kteří se sdružují pod regionální značkou KRKONOŠE originální produkt. Součástí akce bylo i tržiště lokálních surovin a výrobků, na němž se osobně představila například Farma Basařovi z obce Prosečné a Farmářský dům z Vrchlabí, Krkonošské mikrobylinky z Hostinného, Ryby a uzeniny od pana Krejčího ze Studence a regionální výrobky ze společnosti Fabia. Během svačiny se všichni zúčastnili i slepé degustace sýrů, medů, sirupů a mikrobylinek. Čtyřicítka účastníků z řad zástupců školních jídelen a starostů si pochutnala na degustačním menu tradičních pokrmů v netradičních kombinacích připraveném šéfkuchaři Janem Péterem a Jakubem Smolou. Podávané bramborové lokše byly zdobeny výhonky z mladého hrášku a servírovány s vysockým zelím od Vondráků, které bylo oslazeno bílou čokoládou od Volkafe. Talíř koprové a křenové omáčky s bylinkových pestem krásně barevně doladilo do žluta zastřené vejce od zemědělce pana Hudrlíka a růžovoučká vepřová kotleta vařená způsobem sous-vide se jen v ústech rozplývala. Nízkoteplotní lázně vepřové maso udržely neskutečně šťavnaté a zároveň jeho vnitřek byl vystaven teplotě, která bohatě stačí ke zničení všech případných škodlivin. Účastníci akce si velice pochvalovali i krémovou zeleninovou polévku s černou a červenou čočkou. Výrazná vůně a chuť kořeninové zeleniny, která byla předem upečena, připomínala svíčkovou omáčku.
Akce přinesla také praktické rady o úsporách a udržitelném vaření a umožnila sdílení zkušeností ze školních jídelen. Zástupci Královéhradeckého kraje představili projekt Skutečně zdravá škola a krajské e-tržiště. Zástupci z Libereckého kraje prezentovali iniciativu Liberecký kraj sobě a plány na otevření showroomu regionálních produktů. Místní akční skupina Krkonoše se postarala o občerstvení z lokálních surovin a organizační zajištění celé akce. Na akci spolupracovala s realizátorem Místního akčního plánu pro vzdělávání – Svazkem obcí Horní Labe.
Akce "Z farmy do kuchyně" se setkala s velkým zájmem a podpořila důležitost spolupráce s lokálními producenty pro udržitelný a zdravý životní styl. Děkujeme za finanční podporu Královéhradeckému kraji. Jednotlivé pokrmy, výrobce a farmáře představujeme postupně na našich Facebookových stránkách Místní akční skupina Krkonoše.
Petra Hartmanová
koordinátorka regionální značky KRKONOŠE originální produkt
kancelář MAS Krkonoše